25 Kasım 2014 Salı

True Legend : Zinedine Zidane

Futbol sahaları 10'un gibi bir 10 numarayı görmedi desek yeridir. 


23 Haziran 1972'de Cezayir'de doğan Zinedine Zidane, henüz 16 yaşında Fransa'nın Cannes takımında ilk profesyonel futbol yaşantısına başladı. 1992 yılında 20 yaşındayken Cannes 2.lige düşünce Bordeaux takımına transferi gerçekleşir. Christophe Dugarry ve Bixente Lizarazu ile Bordeaux'da harika sezonlar geçirir. 1996'da takımı ile UEFA Finali dahi oynar. Artık tüm dünyanın dikkatini çeken bir futbolcu olarak görülmektedir. 17 Ağustos 1994'te Çek Cumhuriyeti'ne karşı Fransa Milli Takımı'nda ilk kez milli olur. Dakilar 63'ü gösterdiğinde 2-0 geride olan takımında oyuna dahil olur ve 2 dakikada attığı 2 golle maçın berabere bitmesini sağlar ve ilk milli maçından alnının akı ile çıkar.



1996 yılında Bordeaux ile kaybettiği UEFA Finali'nden sonra İtalyan devi Juventus'a 5 milyon avroya transfer oldu. Fransa Milli Takımı'ndan arkadaşı Didier Deschamps ile aynı kadroda yer alan Zidane, Juventus ile sayısız kupalar kazandı. Del Piero, Davids, Trezeguet, Buffon gibi üst düzey futbolcularla beraber oynadı. 2001 yazında dünyanın en prestijli kulübü Real Madrid'e devrinin en yüksek bonservis bedeli ile 77 milyon avro karşılığında imza attı. İlk sezonunda La Liga ve kariyerindeki tek Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'na da ulan Fransız futbolcu, Madrid'de Beckham, Ronaldo, Guti, Raul, Figo, Roberto Carlos ile tam bir 'Galacticos' havasına büründüler.

Zidane, Fransa futbolunun da gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından birisi olarak göze çarpıyor. 1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın kazanılmasında en büyük pay sahibi yine 10'undu. Vieira, Lizarazu, Desailly, Trezeguet, Deschamps, Henry, Barthez, Dugarry, Pires, Djorkaeff, Petit ve Thuram ile mükemmel bir jenerasyona sahip olan Fransa, bundan 15 sene öncesinde şimdilerin İspanya'sı, Almanya'sı konumundaydı. 98'de Brezilya'yı finalde 3-0'la parçalayıp kazandıkları Dünya Kupası maçı hala en unutulmaz finallerden birisi ve o maçta Zidane 2 gol birden attı...

2001 - 2002 sezonu Şampiyonlar Ligi'nde Leverkusen ile oynanan final maçında attığı unutulmaz gol ile kupanın en güzel gollerinden biri olarak kayıtlarda çoktan kendine yer buldu. Roberto Carlos'un sol kanattan yaptığı ortaya, o yükseklikten indikten sonra o yumuşaklıkta ve o kalitede soğukkanlılıkla vurduğu o estetik vuruş, benim de gelmiş geçmiş en iyi 10 gol sıralamamda kesinlikle üst sıralarda.

İtalya ve İspanya'da devrinin en iyi futbolcularıyla yan yana oynama şansına da nail olan Zinedine Zidane, 1998, 2000 ve 2003 yıllarında FIFA tarafından yılın futbolcusu seçildi. Aldığı bu 3 ödülle, bir diğer Brezilya'lı efsane golcü Ronaldo ile beraber bu ödülü en çok kazanan futbolcudur. Ayrıca İtalya ve İspanya'da onlarca kupa kazandı. Kariyerinin son maçını 2006 Dünya Kupası Finali'nde İtalya'ya karşı oynayıp, maçın uzatma dakikalarında Materazzi'ye attığı kafa ile kırmızı kart gördü ve kariyerini maalesef bu kötü anı ile sonlandırmak zorunda kaldı.

Top tekniği, yumuşak bilekleri, kendine özgü stili ile devrinin tartışmasız en iyi 10 numarası, hatta en iyi futbolcusu olarak gösterilen Zidane, şimdilerde Real Madrid'in B takımında teknik direktörlük yapmakta. 

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından birisi olarak her daim hatırlanacak olan Zinedine Zidane'a saygılarımızı gönderip fotoğraf galerimizle sizleri baş başa bırakıyorum...








Paolo Maldini - Milan maçından









1 yorum: